• Headerrecepten
  • Headerrecepten2

Ingrediënten voor 4 personen                                                                                      

  • 12 sint-jakobsnoten zonder koraal (diepvries)
  • 4 sneetjes buikspek "Duroc d'olives"
  • 2 bosjes waterkers
  • 0.5 limoen
  • 0.33 plantje bieslook (vers)
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetl. boter
  • 2 dl lichte room
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl visfond (bokaal)
  • peper en zout

Voorbereiding

(ontdooitijd + 10 min.)
- Laat de sint-jakobsnoten oppervlakkig ontdooien en dep droog.
- Verdeel het bieslook in 4 porties en bind elke portie samen met een sprietje bieslook.
- Snipper de sjalotten en het knoflook fijn.
- Pers de halve limoen.
- Verwijder de steeltjes van de waterkers.

Bereiding 

(15 min.)

1. Bak de sneetjes spek goudbruin in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof, tot ze lichtjes krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Zet de pan met het braadvocht opzij.
2. Breng de visfond samen met het fijngesnipperde knoflook aan de kook in een kookpot. Voeg de helft van de sjalotten toe en stoof ze zacht. Voeg de waterkers toe en laat 1 min koken. Mix tot een gladde coulis.
3. Doe de rest van de sjalotten en de witte wijn in een steelpannetje en laat de wijn volledig verdampen. Overgiet met de room en laat tot de helft inkoken. Breng op smaak met het limoensap, peper en zout.
4. Smelt de boter in de pan van het spek en bak de sint-jakobsnoten 2 min. aan elke kant. Kruid met peper en zout.

Afwerking

Leg 1 sneetje spek op elk bord en lepel er een scheutje waterkerscoulis over. Schik er 3 sint-jakobsnoten op en lepel er wat limoensaus over. Versier met een bundeltje bieslook.