Kreeftenragoût met waterkers  

  • 2 gekookte kreeften (± 400 g/stuk, diepvries)
  • 3 bosjes waterkers
  • 2 glazen droge witte porto
  • 2 sjalotten
  • 1.5 dl room
  • 1 blokje groentebouillon
  • 0.5 blokje visbouillon
  • instantsausbinder
  • 1 eetl. boter
  • 1 koffiel. citroensap
  • 0.3 koffiel. tijm (gedroogd)
  • peper en zout
  • Voor de afwerking:
  • 10 kerstomaten
  • 200 grote bladeren zeer fijne prinsessenbonen (diepvries)

Voorbereiding

- Leg de diepgevroren kreeften gedurende 30 min. in heet water. Snij ze doormidden. Haal het vlees uit het pantser en de scharen. Hou de pootjes opzij voor de afwerking.

- Kook de diepgevroren boontjes gedurende 10 à 15 min. gaar in lichtgezouten water (zonder deksel, zo blijven ze mooi groen). Hou ze warm.

- Snij de kerstomaatjes middendoor.

- Snipper de sjalotten fijn.

- Snij de waterkers fijn. Hou 1/3 apart en hak de rest nog fijner.

Bereiding 

(20 min.)

1. Smelt 1 eetl. boter in een brede kookpan. Stoof er de gesnipperde sjalotten glazig in.

2. Voeg de fijngehakte waterkers, 1 glas witte porto en 1 glas water toe.

3. Breng aan de kook. Voeg 1 blokje groentebouillon, 1/2 blokje visbouillon, 1/3 koffiel. tijm en peper toe (zout hoeft u niet meer toe te voegen, de bouillonblokjes zijn al voldoende gezouten). Meng goed.

4. Laat gedurende 3 min. inkoken. Voeg 1,5 dl room toe en 1 glas witte porto. Voeg het kreeftenvlees toe en warm op. Doe er de apart gehouden waterkers bij. Bind lichtjes met instantsausbinder. Voeg dan 1 koffiel. citroensap toe. Breng verder op smaak met peper en zout.

Afwerking

Schep in diepe borden. Versier met de fijne boontjes, de halve kerstomaatjes en de kreeftenpootjes. Geef er driehoekjes geroosterd brood bij of minibroodjes.