BRON VAN GEZONDHEID

Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature meer vitamines, mineralen en actieve inhoudsstoffen dan andere. Waterkers behoort tot de meest volwaardige planten die de natuur ons kan bieden. De voedingsstoffen aanwezig in waterkers spelen een rol in het behoud van een goede gezondheid. Hierdoor heeft waterkers een gunstige werking op verschillende organen, versterkt het onze afweer tegen diverse welvaarstziekten en geeft ons weer energie. Waterkers is een caloriearme groente en is rijk aan ijzer, calcium, jodium, vitamine A en C. Bovendien heeft waterkers een gunstige werking op de zenuwen en hoge bloeddruk. Waterkers heeft een bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking en helpt om de eetlust op te wekken. De groene blaadjes zijn rijk aan zwavel, wat een gunstig effect heeft op de huid, het haar en de nagels. Ook voor kinderen is waterkers een gezonde hap. Waterkers ondersteunt de natuurlijke ontgifting. Allerlei schadelijke stoffen die we inademen of met de voeding opnemen worden in de lever omgezet tot stoffen die via de urine uit het lichaam worden verwijderd. Scherp smakende bestanddelen uit waterkers reguleren en ondersteunen deze natuurlijke ontgiftende werking. Onderzoekers van het Franse INRA instituut kwamen tot het besluit dat “enkel waterkers beide ontgiftende enzymsystemen van de lever beïnvloedt”. Waterkers werd in 2015 uitgeroepen tot "Powerfood N° 1" in de VS door de William Paterson University in New-Jersey.

 

Waterkers bevat ook zwavelhoudende stoffen: de glucosinolaten. Dierproeven en proeven in celculturen toonden aan dat PEITC, een van de werkzame stoffen, een rol kan spelen in de bescherming tegen diverse kankers.